Bodrum Deniz Ticaret Odası uyardı

Yarımada Gazetesi 10/12/2020 - 08:40:45 Bu haber 3568 kere okundu
Bodrum Deniz Ticaret Odası uyardı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Orhan DİNÇ denizlerimizin dengesini bozan tüm faaliyetlere ve uygulamalara “DUR” diyor;
 
Turgutreis açıklarında çok sayıda tekneden av yapılan deniz patlıcanı şimdilerde fark edilmese de ileri de denizlerimizin dengesini bozacak çok büyük sorunlara yol açacağını belirten DİNÇ,
 
“Deniz Patlıcanı, Denizin kıyıya yakın bölgesinde yetişen ve bir patlıcana benzeyen deniz ürünü olup, omurgasız bir canlıdır ve derisi dikenlilerdendir. Yapısında yüksek protein barındırmaktadır. Genellikle 5-25 cm arasında değişen bir boya sahip olan deniz patlıcanının ağız çevresinde ortalama 20-30 duyu ve avlanmaya yarayan dokunaçlar bulunmaktadır. Deniz patlıcanının 900 kadar farklı türü olduğu da bilinmektedir. Türlerin neredeyse hepsi tehlikeli anlarda sıvı haline dönüşebilmektedirler. Deniz patlıcanları, denizin sığ yerlerinde genellikle U şeklindeki oyuklarda yaşamakta olup toplanması denizdeki doğal yaşama zarar verdiği için öncelerde bireysel olarak yasaklanmıştı. Fakat alınan izinlerle yaklaşık bir ay öncesine kadar uygulamaya konan karar ile  avlanma yasağı ortadan kalktı.” dedi.
 
Genellikle Ege ve Akdeniz’de yaşayan ve dört yılda bir hasadına izin verilen deniz patlıcanı bir diğer ismiyle deniz hıyarı artık toplanması tamamen serbest olduğunu , bu durumun ciddi ekolojik sorunlara da yol açabileceğini belirtti.  Sür – Koop Su Ürünleri Muğla Bölge Birlik Başkanı Sayın Serhat KOZİNOĞLU, Bodrum Denizciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Erol ERDOĞAN, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Sayın Arif YILMAZ ile İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda bir araya gelerek bu konu karşısında durduklarını belirten DİNÇ,  Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Su İşleri Genel Müdürlüğü ile beraber  gerekli tüm makamlara  bu konuyla ilgili başvuru yaptıklarını belirterek; Deniz Patlıcanı, vb… deniz canlıları ekosistemi korumak amacıyla var olduklarını belirterek denizleri temizleyen bir çöpçü olduklarını da ayrıca belirtti.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan “4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliği’ne göre Türlere İlişkin Düzenlemeler” başlığı altında belirlenen Deniz Patlıcan Avcılığına ilişkin düzenlemelerin, avlanma sürelerinin bitimini beklemeden ivedilikle yasaklanması gerektiğini belirten DİNÇ ekmek yediğimiz denizlerimiz çocuklarımza bırakacağımız yegane mirasımızdır diyerek tüm deniz sever doğa sever vatandaşlarımızı, üyelerimizi bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Yorum