Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sahnesi’ne Gitgel Dolap” oyunu konuk oluyor

Yarımada Gazetesi 07/10/2022 - 09:03:09 Bu haber 3668 kere okundu
Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu  Sahnesi’ne Gitgel Dolap” oyunu konuk oluyor

Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sahnesi’ne, 08 Ekim Cumartesi Akşamı Saat 20.00’de, “Art Niyet Tiyatro Topluluğu”nun “Gitgel Dolap” oyunu konuk oluyor. Biletler Nurol Kültür Merkezi Gişesive Biletix’ten temin edilebilir. 
 
1980’lerde Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nda (BÜO) birlikte tiyatro yapan bir grup oyuncu, Nisan 2019’da, yaklaşık 30 yıl sonra, tekrar bir araya geldi ve birlikte yeni bir tiyatro kurdu: Art Niyet! 
 
Bu topluluk ismi, genelde sanat eserinin yüzeydeki görüntüsüyle ardındaki anlam ve çağrışım katmanları ilişkisini iyi ifade eden bir terim olduğu için seçildi.
 
Misyonunu modern tiyatronun klasikleşmiş eserlerini günümüz seyircisine ulaştırmak olarak benimseyen topluluğun ilk projesi absürt tiyatronun kült eseri olan EugeneIonesco’nun Kel Şarkıcı’sı idi. 
 
Tiyatroda dekor, ışık, aksesuar gibi her bir beden de ayrı bir enstrüman. Yaş da bu enstrümanları birbirinden farklılaştıran önemli niteliklerden biri. 30 yıl aradan sonra yine aynı sahneyi paylaşan ekibin, seyircinin şaşıracağı enteresan bir enerjisi, çocuksu bir olgunluğu var. 
 
Topluluk aktif olarak sahnede yer almak isteyen 9 kişinin inisiyatifiyle kurulmasına rağmen 1980’lerde BÜO’da tiyatro yapan 60 kişilik bir ekip tarafından destekleniyor.
 
OYUN
 
Gitgel Dolap (TheDumbWaiter)
Daha önce ülkemizde birçok kez sergilenmiş bir oyun. Art Niyet, oyunu üst katmanda seyircinin keyif alarak takip edebildiği, dinamik ve mizah duygusu yüksek bir kurgu, alt katmanda ise felsefi bir anlam ve etki boyutunu ortaya çıkarabilecek bir şekilde yorumluyor.
 
Yerin altında bir odada görev bekleyen iki kiralık katil. Hayal kırıklıkları, yeknesak cümleler ve susuşlarla örülü bir gizem. Yukarıdan aşağıya hızla inip çıkan bir dolap. Tümünün yarattığı tekinsizlik ve gerilim. 
 
Ve silahın ucunda beliren o ahiret sorusu: Neredeyiz ve ne olacağız?
 
YAZAR
HaroldPinter
 
2005 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İngiliz oyun yazarı, senarist, şair, tiyatro yönetmeni, aktör. İngiliz Tiyatrosunun 20. yüzyılın ikinci yarısındaki başlıca temsilcisi olarak görülür. Önemli oyunları “Doğum Günü Partisi”, “Eve Dönüş”, “İhanet”, “Ayışığı”, “Kapıcı” ve “GitgelDolap”tır. 
 
EKİP
 
Yazan : HaroldPinter
Yöneten : Ali Erdemci
Çeviri : Emel Kurma / Şevki Evrendilek
Yardımcı Yönetmen : GökçeDeniz Balkan
Oynayanlar:  BEN: Hasan Uzma
 GUS: Aykut Altın
Dekor Tasarımı : Levent Vehbi Uysal
Makyaj : Emel Kurma
Müzik : Serdar Ateşer
Fotoğraf : Fethi İzan
Afiş tasarımı : Kemal Gökhan Gürses
Yapımcı :Kemal Gökhan Gürses

Yorum