BODFAD’tan “Magnesia” gezisi

Yarımada Gazetesi 11/02/2017 - 16:21:03 Bu haber 962 kere okundu
BODFAD’tan “Magnesia” gezisi

 
Bodrum’un en aktif fotoğraf topluluklarından Bodrum Fotoğraf Sanatı Derneği (BODFAD) tarih, arkeoloji ve fotoğraf gezilerine devam ediyor. BODFAD fotoğraf ve tarih meraklılarını bu defa Aydın’da bulunan MAgnesia Antik Kenti’ne götürüyor. Gezide ayrıca Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi de ziyaret edilecek. 
 
Uzman Arkeologlar Aynur ve Aykut Özet'in katılımıyla gerçekleştirilecek olan gezi 26 Şubat 2017 Pazar günü düzenleniyor. Geziye katılmak isteyenlerin BODFAD ile iletişime geçmeleri gerekiyor. 
 
 
Çamlık buharlı lokomotif müzesi hakkında 
Çamlık Buharlı Lokomotifler Açık Hava Müzesi demiryolu ve karayolu ile Selçuk'a 7 km. uzaklıkta olup 160 dönüm arazi üzerine kurulmuştur. Büyük Önder Atatürk, Ege manevraları sırasında Beyaz Özel Treni ile karargahını bu istasyona kurmuş, manevralar süresince Ege sahillerine buradan ulaşmak suretiyle manevraları takip etmiştir. Burada 25 adet muhtelif tipte TCDD' de hizmet görmüş ve yaşları 50-80 olan Buharlı Lokomotifler sergilenmektedir.
 
Magnesia Antik Kenti hakkında
Magnesia antik kenti, Aydın’ın Germencik İlçesi, Ortaklar Bucağı’na bağlı Tekin Köyü sınırları içinde, Ortaklar-Söke karayolu üzerindedir. Kent efsaneye göre Thessalia’dan gelen Magnetler tarafından kurulmuştur. Apollon’un kehaneti ve yol göstermesi üzerine Anadolu’ya gelen Magnetlerin kurdukları ilk Magnesia’nın yeri bilinmemektedir. Diodor, Menderes Nehrinin sürekli yatak değiştirip taşması sonucu meydana gelen salgın hastalıklar ve Pers tehlikesine karşı Atinalı Thibron’un kenti M.Ö. 400-399 taşıdığını yazmaktadır. Büyük bir olasılıkla Thibron yeni bir kent olmaktan çok, Magnesia kenti sakinlerini bugünkü Magnesia’nın eteklerinde Thorax (Gümüş) Dağı’nın eteklerinde Leukophyr’e getirmiş ve orada korumuş olmalıdır. Bu nedenle bugünkü Magnesia’ yı da daha sonraki bir dönemde kurulmuş saymak doğru olacaktır.
Yeni Magnesia çevresi surla çevrili, yaklaşık 1300x1100 m2 bir alanı kapsayan, ızgara planlı cadde ve sokak sistemine sahip bir kentti. Priene, Ephesos ve Tralleis üçgeni arasında ticari ve stratejik açıdan önemli bir konuma sahipti. Magnesia’nın zamanımızdaki ünü; tasarım ve uygulamalarıyla günümüze kadar ulaşmış olan mimar Hermogenes’ten kaynaklanmaktadır. Antik yazar, mimar Vitruvius’a göre Hermogenes, Pseudodipteros tapınak planını ve sütun aralıklarına göre tapınak tiplerini belirleyen ilk mimardır. Vitruvius ayrıca Hermogenes’in baş eserinin Magnesia’daki Leukophryne Tapınağı olduğunu da söylemektedir. Hermogenes bu tapınağı arkaik döneme ait ilk tapınağın yıkıntıları üzerine Hellenistik dönemde inşa etmiştir. Tapınak İon düzeninde 8x5 sütunlu olup 67,5x40 m. Boyutuyla Anadolu’nun Helenistik dönemdeki dördüncü büyük tapınağıdır.
Haber: Yeliz Yavaş 

Yorum