Bedesten İbrahim Ağa Camii’nin koruma alanında

Yarımada Gazetesi 02/12/2017 - 08:01:41 Bu haber 911 kere okundu
Bedesten İbrahim Ağa Camii’nin koruma alanında

MARMARİS Belediyesinin ,”Depreme dayanıksız riskli yapı” gerekçesiyle yıkım kararı aldığı, Eski Cami yanındaki turistik Bedesten’in, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından kültür varlığı olarak tescillenen,Tarihi İbrahim Ağa (Eski) Camii’nin koruma alanında kaldığı ortaya çıktı.
 
Marmaris Belediyesinin 27 Temmuz 2017’de Bedesten esnaflarına tebliğ ettiği yıkım kararı ve tahliye talebi sonrasında yürütmenin durdurulması isteğiyle Muğla İdare Mahkemesine başvuran Bedesten esnaflarından  Hasan Balcı, Mustafa Keban, Adnan Turgut Geylan, Feyruz Latifacı, Mert Alptekin ve Emin Atasoy’un başvurusu, Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından 25 Eylül 2017’de, “Yürütmeyi Durdurma Kararı” ile sonuçlandı.
 
BELEDİYE İMARA AYKIRI GEREKÇESİYLE KENDİ BİNASINI MÜHÜRLEDİ
 
Bedesten esnafı mahkemenin bu kararıyla biraz rahatladığını sanırken, Marmaris Belediyesinden bu kez “Binayı Mühürleme Atağı” geldi.
 
3 Kasım 2017’de Bedesten’e gelen Marmaris Belediye ekipleri, binanın tahliye edilmemiş olmasını bile dikkate almadan, binanın tamamını, mühürleme gerekçesini belirten tutanağı bile asmadan mühürledi. Basında çıkan “Tutanaksız Mühürleme “haberleri sonrasında Marmaris Belediyesi; “Mülkiyeti, Marmaris Belediyesi'ne ait Bedesten Çarşısı unvanlı bina, 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun (Kaçak İnşaatlarla İlgili) 32. ve 42. maddeleri gereğince yapı tatil zaptıyla birlikte mühürlenmiştir. Yapı tatil zaptının bir nüshası yapı yerine asılmış, bir nüshası da ilgili mahalle muhtarına tebliğ edilmiştir. Yapı yerine asılan yapı tatil zaptı, mülkiyetin Marmaris Belediyesi'ne ait olması nedeniyle ilgili Müdürlük nezdinde muhafaza altına alınmıştır.” şeklinde yaptığı açıklamayla, mühürlemeyi Marmaris kamuoyuna duyurmuş oldu.
 
YIKIMA KARŞI BAKANLIKTAN UMUT IŞIĞI 
 
Yaklaşık 1 aydır dükkanlarına giremeyen ve işlerini yapamayan Bedesten esnaflarından Kuyumcu Bülent Alptekin’in Kültür ve Turizm Bakanlığına yaptığı ,” Bedestenin korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesi talebi başvurusuna karşılık gelen yanıtla, Bedestenin bulunduğu yerin zaten 1978 yılından itibaren, ilgili koruma alanı kapsamında olduğu ortaya çıktı.
 
Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından; 1 Kasım 2017 tarih ve 4101 Sayılı Alptekin’e gönderilen yazıda; “Bahse konu taşınmazın Gayri Menkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 10 Haziran 1978 gün A- 1206 sayılı kararı ile tescilli İbrahim Ağa (Eski) Camii’nin koruma alanında kaldığı tespit edilmiştir. 2863 sayılı yasa çerçevesinde koruma alanlarında Koruma Kurulunun izni olmaksızın inşai ve fiziki müdahalede bulunulamaz.
 
İlgili yazı ekinde bahse konu taşınmazın “Bedesten Binası “ olarak 1996 tarihinde yapıldığı,Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü tarafından “Riskli Yapı” olarak tespit edildiği Marmaris Belediye Başkanlığının 26 Temmuz 2017 gün ve E.11570 sayılı yazısında belirtilmiş olup, yıkım talebine ilişkin Kurulumuzdan görüş alınması gerekmektedir.” deniliyor.
 
Bakanlık yazısı sonrası Belediye yetkililerine seslenen Alptekin, yıkım kararı ve mühürleme sonrasında iş ve ekonomik olarak yeterince mağdur olduklarına dikkat çekerek; ” Deprem riski var yıkacağız dediniz ama kaçak inşaat gerekçesiyle kendi malınızı mühürlediniz. Olan yıllardır buradan ekmeğini kazanan biz esnaflara oldu. Bizim mağduriyetimiz bu kez Mühürleme kararının kaldırılması için başvurduğumuz mahkeme sonuçlanıncaya kadar da devam edecek gibi. Zararımız çok büyük. Bu mühürleme bizi mağdur ettiği gibi, Marmaris’in turistik imajınıda zedeledi. “ dedi. 

Yorum