Bargilya kuş cennetinde VAHİM DURUM

Yarımada Gazetesi 18/09/2020 - 09:29:26 Bu haber 3657 kere okundu
Bargilya kuş cennetinde VAHİM DURUM

Tuzla Boğaziçi mevkii kuş cenneti kirliliğe teslim edildi. Gazetemize ihbarda bulunan ve konunun kamuoyu ile paylaşılması gerektiğine inandığını belirten bölge sakini Ejder Bozkuş “Milas belediyesi ve Muğla büyükşehir belediyesine yaptığımız başvurular neticesiz. Kurumlar ilgisiz kaldı buradaki flamingolar yaşam alanları tehdit altında ölümlerine neden oluyorlar.” dedi. 
 
Bölge sakinlerinden Ejder Bozkuş açıklamasını; “Burası koruma altında olan bir bölge tarihi ve kültürel yapsı ile turizme katıda bulunan dizilerin çekildiği tabiat örtüsü ile muhteşem bir bölge fakat burada bulunan sitelerin ve çevrede bulunan bazı küçük fabrika tarzı işletmelerin atık maddelerini buraya atması sonucu kirlilik oluşmuş durumda bu kirliliğe kuşların yaşam alanına tecavüze belediyeler seyirci kalmakta buranın bir an önce temizlenmesini eski güzel görünümüne kavuşmasını istiyoruz.” diye tamamladı.
 
Bargilya-Tuzla hakkında
 
      Bodrum’a Milas üzerinden gelenler, anayoldan ayrılıp 4 km gidince Bargilya köyüne ulaşırlar. Güllük körfezinin kıyısında, Varvil koyuna uzanan yarımadanın ucunda, binlerce yıllık uygarlığın mirası antik kalıntılarla iç içe şirin bir balıkçı köyüdür Bargilya. Antik Bargylia kentinin kalıntıları, köyün hemen üzerinde geniş bir alana dağılmıştır. Bargilya'ya Güllük’ten tekneyle de gelinebilir. Varvil ya da Bargilya koyu bir iç liman gibidir. Antik çaglarda  oldukça parlak bir dönem geçiren antik Bargylia’da sütunları  etrafa dağılmış tapınak,  kabartmalı bir sunak, kısmen korunmuş tiyatro, sütun kaideleri kalmış bir stoa kalıntısı su kemerleri, kent surları,  mezarlık hala görülür.
      
Tuzla kuş cenneti de Bargilya yakınlarındadır. Sulak alanın gözdesi flamingolardır.

Yorum