AK Parti İl Başkanı Mete: İmar Barışı'ndan 20 bin yapı yararlanacak

Yarımada Gazetesi 13/06/2018 - 08:21:00 Bu haber 482 kere okundu
AK Parti İl Başkanı Mete: İmar  Barışı'ndan 20 bin yapı yararlanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Yapı Kayıt Belgesi" düzenlemesiyle Muğla'da yaklaşık 20 bin yapının yararlanmasının beklendiği bildirildi. 
 
AK Parti İl Başkanı Kadem Mete, parti binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, düzenlemeden Türkiye genelinde 13 milyon, Muğla'da ise 20 binden fazla yapının faydalanacağını kaydetti.
 
Mete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönettiği toplantıda söz alarak Ege bölgesindeki imara aykırı yapılardan, rantın çok yüksek olduğu bölgelerdeki imar usulsüzlüklerinden, vatandaşın sıkıntılarından bahsettiğini, imar barışı denilecek bir yöntemle kangren hale gelen sistemden birçok vatandaşı rahatlatabileceklerini söylediğini ifade etti.
 
Toplantıda, bu çalışma için kamu adına ciddi bir gelir elde edileceğini ve elde edilecek gelirin de olası bir deprem sonrası yaşanacak yıkımı önlemek için yapılacak kentsel dönüşüm ile kamu kurumu binalarının yenilenmesi için kaynak oluşturacağını söylediğini aktaran Mete, şöyle konuştu:
 
"Cumhurbaşkanımız bunu mantıklı gördü ve bakanlarımıza ortak bir çalışma yapmaları için talimat verdi. Yapılan çalışmalar sonrası bu barış hazırlanıp meclisten geçti. Cumhurbaşkanımız da onayladı ve imar barışımız yürürlüğe girdi. İmar barışından yapısının bir kısmı veya tamamı imara aykırı olan herkes  faydalanabilecek. Burada küçük bir istisna var eğer o arazi kamusal alanda herhangi bir imar planında sosyal donatı alanı olarak belirlenmemiş ise faydalanabilecek. Birde başka bir şahsın arazisine yapı yapmış ise faydalanamayacak."
 
Mete, bu düzenlemeyle vatandaşın, "benim evim ne zaman yıkılacak" korkusunun sona erdiğini dile getirerek, "Hazine arazi üzerine bir vatandaş ev yapmış ise bu barıştan yararlanıp yapı kayıt belgesi almış ise bina Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mülkiyetine giriyor. Vatandaş burada iki türlü yol izleyebilir ilki ecri misil ödeyerek ya da satılabilecek arazi ise satın alma gerçekleştirebilir." dedi. 
 
- Dolandırıcılık uyarısı 
 
İmar Barışı düzenlemesiyle yeni dolandırıcılık girişimleri ortaya çıkabileceği uyarısında da bulunan Mete, şunları kaydetti: 
 
"Malum bununla alakalı bir takım insanlar ortaya çıkıyor ve vatandaşa giderek biz bakanlıktan görevliyiz, belediyeden yetkiliyiz, falanca şirketten geliyoruz sizin adınıza başvuru yapma hakkına sahibiz diyerek aracı konumdaymış gibi vatandaşları dolandırmak isteyen veya onların üzerinden para kazanmak isteyen kimseye itibar etmesinler. Eğer internet üzerinden işlemleri gerçekleştiremiyorsa Çevre ve Şehircilik il Müdürlüklerine başvura bilirler.” 

Yorum