17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali Abate Berihun&Addis Ken Project’i Konuk Ediyor

Yarımada Gazetesi 11/09/2020 - 10:22:46 Bu haber 1888 kere okundu
17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali  Abate Berihun&Addis Ken Project’i Konuk Ediyor

Dünya genelinde yaşam koşullarını değiştiren pandemi nedeniyle, farklı bir anlayış ve bakış açısı ile sanatseverlere seslenen 17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, 12 Eylül Cumartesi akşamı festival merkezindeki “Yeşil Perde”de caz ustası Abate Berihun & Addis Ken Project’i konuk edecek.

 

“Yeşil Perde”den Konser

Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda düzenlenen 17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, bu yıl etkinliklerini, kendi ürettiği yeşil enerjiden karşılayarak gerçekleştiriyor. Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu ile Volta Energy sponsorluğunda, yenilenebilir kaynaklardan üretilen, güneş panellerinden elde edilen yeşil enerji ile gerçekleşecek bir sonraki konserin konuğu Etiyopya kökenli İsrailli caz saksafoncusu, vokalist ve yapımcı Abate Berihun olacak. “Yeşil Perde”ye, yaşadığı coğrafyanın, renklerini ve acılarını aktaracak olan sanatçı, İsrail’in önde gelen Etiyopyalı müzisyenlerinden biri olarak anılıyor.

Pandemi süreci nedeniyle programına dahil ettiği dijital çözümlerle de öne çıkan festival,

saksafoncu ve besteci İsrailli Abate Berihun’un kurduğu Abate Berihun & Addis Ken Project konserlerinin, festival özel kayıtlarını Yeşil Perde’den izleyici ile buluşturacak. Sosyal mesafenin korunduğu ve “Suda” başlığı altında açık havada gerçekleşecek konser, Gümüşlük sahilindeki festival merkezinde saat 21:00’da başlayacak.

Yokluk ve Kültürel Engellere Rağmen Müziğinden Vazgeçmedi

Aslen Addis Ababalı (Etiyopya) olan Berihun, çok küçük yaşlarda saksafona ilgi duyar ve Addis Ababa Üniversitesi Müzik Okuluna kaydolur. Batı caz geleneği ve müziğini etkileyen en önemli iki ismin, Charlie Parker ve John Coltrane’nin albümleri burada ilk defa Berihun ile tanınır. 16 yaşındayken Etiyopya Askeri Birliğine katılan sanatçının, hayatındaki bu dönem altı yıl devam eder. Sonrasında grubun otobüsü EPRDF güçleri tarafından Mengistu’nun Marksist diktatörlüğünce pusuya düşürüldüğünde grup üyelerinin çoğu öldürülür ve Berihun iki kurşunla yaralanır.

Berihun, 1999 yılında İsrail’e ailesinin yanına döner. Bulunduğu yeni kültüre alışma süreciyle ilgili karşılaştığı baskılarla, mücadele etmek zorunda kalır. İsrail’de müzik kariyerine devam ederken bazı kültürel ve finansal sıkıntılar yaşayan Berihun, İsrail’de müzisyen olma hayallerinin zorluğunu anlar. Bir taraftan dil engelinin olması bir taraftan yoksulluk Berihun’u, gündüzleri bir restoranda bulaşıkçı ve geceleri güvenlik görevlisi olarak çalışmaya zorunlu kılmıştır. 

Şans, Berihun’un Yüzüne Gülüyor

Moshe Bar-Yuda (dönemin TOMER STK Başkanı) tarafından keşfedildikten sonra, Berihun’un profesyonel hayatı değişmeye başlar. Bar-Yuda, Berihun’u sanatçının performansından derinden etkilenen müzikolog Shlomo Israeli ile bir araya getirir. Daha sonra Israeli, Berihun’u müzikal bir oluşum olan Ras Deshen Ensemble’ın kurucusu, caz piyanisti Yitzhak Yedid ile buluşturur. Adını Etiyopya’daki Ras Dashen dağından alan ropluluk ,bağımsız cazıEtiyopya dağlık bölgelerinin müziği ile harmanlamaktadır.

Berihun ayrıca Ariel Zilber, Ehud Banai, Yossi Fine, Kutiman, Anat Fort, Omri Mor, Shay Zelman gibi sanatçılarla yaptığı ortak çalışmalarla da tanınıyor. Berihun’un son projesi “Addis Ken” (Amharca’da “Yeni Gün”) adını taşıyor. Dört kişiden oluşan proje, piyanist Roy Mor tarafından yönetiliyor. Dörtlü, orijinal besteler, Etiyopya-Yahudi soul müziği ve Yahudi dualarından ilham alan eserler sunuyor. Grup, müzikal maceraperestliği, zengin armonileri, duygu yüklü blues notalarını ve antik Etiyopya geleneklerini modern caz ruhuyla özdeşleştirmiş bir grup olarak izleyicisinin karşısına çıkıyor.

Belmin Söylemez, "Şimdiki Zaman" ile “Yeşil Perde” Açık Hava Film Gösterimlerindeydi (9 Eylül 2020)

17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında Bodrum'da yaşayan kadın yönetmenlerden Belmin Söylemez'in "Şimdiki Zaman" adlı belgeseli 9 Eylül akşamı açık havada “Yeşil Perde”de sinemaseverlerle buluştu. Gösterim öncesinde düzenlenen kokteylde, festivalin sanat yönetmeni Piyanist Eren Levendoğlu “Bu vesileyle, birlikte üretmeye ve dayanışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde,  Bodrum'da yaşayan tüm sinema sektörü emekçilerini bir araya getirmek istiyoruz” dedi. Bodrum’da yaşayan kadın yönetmenlerin filmleri ve Bodrum’un sosyo-kültürel özelliklerine değinen kısa belgeseller, 10 Eylül akşamı saat 21.00’de Melis Birder'in "Bağlar" isimli belgeseliyle, festival merkezindeki açık hava sinemasında izleyiciyle buluşacak.

Başka Sinema Projeler Direktörü Azize Tan’ın küratörlüğünde devam eden “Yeşil Perde” film gösterimleri, 11 Eylül 2020 Cuma günü, “Dudu Tassa & the Kuwaitis”; 14 Eylül Pazartesi, “Kadın”; 16 Eylül Çarşamba, “Koş Lola Koş” ile devam edecek. Gösterimler, festivalin son günü 17 Eylül Perşembe akşamı “Jim’le Tanışmak” adlı yapımla son bulacak.

Kadın Temalı Fotoğraf Sergisi

Pandemi süresince Bodrum’da üretimlerine odaklanan sanatçılar için hazırlanan “Gümüşlük, Müzisyenler ve Kadın” temalı sergi programıyla dikkat çeken festivalde, Yiğit Uygur’un “Kadın” temalı fotoğraf sergisi 13 Eylül Pazar saat 19.30’da “Kumda” festival merkezinde kokteylle açılacak. Açılışın hemen ardından saat 20:00’da gerek sahne performansıyla gerekse başarılı playlisti ile son dönemlerin en beğenilen DJ’leri arasında yer alan Kübra Uzun (Dj Q-BRA) sahne alacak. 20:00’da Festival Merkezi’nde gerçekleşecek etkinlik, 22:00’da son bulacak.

17. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali Sponsor ve Destekçiler

Ana Sponsor: Bosfor Turizm

Yeşil Festival Sponsoru: Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu, Volta Energy 

Kamu Destekçileri: Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi 

Festivalin bu yıl iş birliği içerisinde olduğu kurumlar: Başka Sinema, Aktur A.Ş, Barbaros Yachting, Herodot Üçünçü Yaş Akademisi 

Etkinlik Sponsoru: Liba Laboratuarları

Kumda GFA Eğitim Sponsoru: Sistem A.Ş.

 

Yorum