1200 kişi koyda elele tutuşarak, “Gökova Cennet Kalsın” dedi

Yarımada Gazetesi 24/10/2017 - 09:06:31 Bu haber 954 kere okundu
1200 kişi koyda elele tutuşarak, “Gökova Cennet Kalsın” dedi

MUĞLA Çevre Platformu tarafından (MUÇEP) Akbük ‘de düzenlenen “Muçep Sonbahar Şenliği” ne katılan yaklaşık binikiyüz kişi koyda elele tutuşarak, “Gökova Cennet Kalsın” dedi.Gökova’nın Akbük Koyu’nda Pazar Günü gerçekleşen şenlik öğle saatlerinde, Muğla’nın çeşitli ilçelerinden otobüslerle gelen vatandaşlarla başladı. Muğla Çevre Platformu’nun düzenlediği sonbahar şenliğine; farklı ilçelerin doğa yürüyüş grupları, bisikletçiler, yerel tohum grupları, engelli dernekleri katılırken, denizden de Bodrum Denizciler Derneği’nin desteği nde STS Okul Gemisi ile Bodrumlu Muçepliler katıldı.
 
Menteşe, Muğla, Milas ve Bodrum Belediyesi, Bodrum Deniz Ticaret Odası’nın destekleri ile gerçekleşen şenliğe Menteşe Kent Konseyi Başkanı Bilgi Taşkıran, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcıları Levent Ünver ve Mehmet Güven, Ula Belediye Başkan Yardımcısı Oruç Özkan ve CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ katıldı.
 
DOYASIYA EĞLENEREK, KOYDA İNSAN ZİNCİRİ OLUŞTURDULAR
 
Etkinlik süresince, Muğla’nın yerel müzisyenlerinden Cem Kocabıyık, Ali Onur Dede, Ali Akçay’ın sazları ve sözleri ile büyüklü küçüklü vatandaşlar halaylar çekti, oyunlar oynadı, dans ederek saatlerce gönüllerince eğlendiler. Yüzme yarışları, halat çekme, çocuklara palyaçolar eşliğinde oyunlar düzenlendi. Yüzme yarışlarında derece alanlara Muçep tarafından zeytinyağ ve bal ödül olarak verilirken, katılımcılara da Muçep Sertifikaları sunuldu. Yerel Tohum Dernekleri katılımcılara palamut tohumu dağıttı. Havanın da güzel olması nedeni ile, Akbük Koyu ilk kez bu kadar yoğunluk yaşadı. Konuşmaların ve eğlencelerin ardından, şenliğin sunumunu yapan İlknur Başer ‘in duyurusu ile “Muğla Cennet Kalsın “ pankartlarını açarak elele tutuşan vatandaşlar, Mavi Yolculuk’un ve Gökova’nın ender güzellikteki koylarından biri olan Akbük Koyu’nu insan zinciri oluşturarak sembolik olarak korudular ve sonuna kadar gerek yasal yollardan, gerekse sosyal etkinliklerle korumaya devam edeceklerini ifade ettiler.
 
BELEDİYE MECLİSİNDE İKTİDAR PARTİSİ TEMSİLCİLERİ DE “HAYIR” DEMİŞTİ
 
MUÇEP adına hoş geldin konuşması yapan Mustafa Tuncaeli’nin ardından, ev sahibi olan Menteşe Kent Konseyi Başkanı Bilgi Taşkıran ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise; Gökova’nın, Muğla’nın cennet kalabilmesi için uygulamaya konulan doğal sit derecelerinin mutlaka değişmesi gerektiğini, bu haliyle kalması halinde yapılaşmanın, beton yığınlarının önünün açılacağını, buna da sivil toplum kuruluşları ile beraber karşı duracaklarını söylediler .
 
Muçep üyesi Rezzan Şebin ise, şenliğe katılanlara Muçep’in neden ve nasıl kurulduğunu anlatarak, yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
 
 Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya konan Gökova Doğal Sit Derecelendirmelerine de değinen Şebin “Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11 Kasım 2016’da yaptığı toplantıda, belki de ilk kez iktidar partisi, muhalefet partilerinin meclis üyelerinin tümünün oy birliği ile aldığı bir karar vardı.
 
 Bakanlığın bir inşaat/emlak firmasına ihale ettiği Dört Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Rapor’a dayanarak hazırlandığı söylenen ‘Muğla İli Doğal Sit Alanlarının Derecelendirmelerinin Değişikliği’ne meclis üyeleri oy birliği ile “projeye bu hali ile hayır” dediler. Nedeni de açıktı. Proje uygulamaya konulursa, köylülerimizin konut yapma gibi sorunları belki de sadece yüzde bir oranında çözülecekti. Ancak, adrese teslim gibi bazı eşsiz güzellikteki koylarımızda büyük şirketlere, holdinglere tahsisi yapılan yerlere tesis yapma imkanı sağlanıyordu. Yani, kıyılarımız, koylarımız inşaata, yapılaşmaya açılıyordu. Halkımızın değil, sermayedarların önü açılıyordu. İşte bunlardan ötürüdür ki, bir yıl önce Muğla Çevre Platformu, 13 ilçeden katılan sivil toplum kuruluşları, duyarlı vatandaşlar tarafından, sürecin takipçisi olmak amacı ile kuruldu. “ diyerek Muçep’in taleplerini dile getirdi.
 
GÖKOVA ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİDİR
 
“Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesidir. Uluslar arası sözleşmelere imza atan devletimizin, imzasını çiğnememesi gerekir. Askıya bile çıkmadan uygulamaya giren bu pafta için açtığımız davanın takipçisi olacağız. Muğla için hazırlatılan proje iptal edilerek, sürece yöre halkı, yerel yönetimler, üretici kooperatifleri, denizciler, dernekler ve odalar katılarak yeniden düzenlensin. Halktan gizlenen bilimsel rapor açıklansın. Muçep olarak sizlerle birlikte, koylarımızı, yaşam alanlarımızı, tabiat varlıklarımızı korumaya devam edeceğiz. Yasal haklarımızı kullanarak, şenlikler düzenleyerek yöremize sahip çıkacağız” diyerek sözlerini tamamlayan Rezzan Şebin’in ardından, etkinlik yerel sanatçıların müzikleri ile devam etti.
 
AKIN ÜSTÜNDAĞ “YAZLIK SARAY KAÇAKTIR”
 
Şenliğin sonlarına doğru katılan CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ özetle “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın burada bir bilimsel çalışması var deniyor ama bu bilimsel çalışmayı kimse görmemiş. Burada gerçek amaç Muğla'nın koylarını imara açmak. Biz böyle bir duruma kesinlikle müsaade etmiyoruz." Bu anlamda biz Muğla'ya karşı yapılan yanlış projeye karşı sesimizi yükselterek devam edeceğiz. Bu projenin onaylanıp onaylanmaması fark etmez, bize göre onay geçersizdir, o yazlık saray kaçaktır, imara aykırıdır. Uluslararası sözleşmelere bile aykırı bir projedir. Halkla beraber el ele, iç içe Muğla'ya sahip çıkacağız.” Dedi.
 
BU MİKROFON HERKESE AÇIKTIR
 
Üstündağ’ın ardından Muçepliler “bizler şenliğimizi açık çağrı ile herkese duyurduk. Akın Üstündağ katılarak düşüncelerini ifade etti. Ama bilinsin ki, bu mikrofon AK Partililere de, HDP’ye de MHP’ye de her zaman açıktır. Doğanın, ağacın, denizin, balığın, arının siyaseti olamaz. Tabiat Varlıkları üzerinden siyaset yapılamaz” diyerek, bilgi almak ve soru sormak isteyenler için herkesin katıldığı forum oluşturarak, doğal sitlerle ilgili bilgilendirmelerde bulundular. Şenlik 18.00 sularında sona erdi.

Yorum